Почему потеют пластиковые окна - решение проблемы

Не раз Ви чули від знайомих: «Поставив нові металопластикові вікна і відразу почали потіти шибки, а іноді навіть калюжі води на підвіконні».
 
У чому причини?
Нові вікна у закритому положенні – герметичні, на відміну від старих дерев'яних вікон. До встановлення нових вікон волога з приміщення видалялася через щілини між стулками.
 
Що робити, якщо запітніють скла?
Треба щонайменше щодня влаштовувати протяг на 1-5 хв. Час відкриття вікон для провітрювання можна визначити так:
 
Якщо вікно пітніє
Відкрийте всі вікна у положення «Відкрито». Вологе повітря протягом залишить приміщення, і скла стануть прозорими.
 
Якщо вікно плаче (вода на підвіконні, підлозі)
Це показник великої вологості і провітрюванням тут не обійтися: може знадобитися нескінченне влаштування протягу. Така ситуація не рідкість. Причина, як правило, у вологих стінах, у перекриттях (зазвичай останні поверхи), у підлозі (перші поверхи, деякі приватні будинки).
 
У таких приміщеннях:
 
По перше
Потрібно встановлювати склопакети з підвищеними теплоізоляційними властивостями (двокамерний склопакет з енергозбереженням).
 
По-друге
Якщо є примусова витяжка, необхідно вікно ставити на провітрювання в дальній кімнаті від витяжки і включати її. Таким чином, сухе повітря з вулиці проходитиме через все приміщення. Це особливо важливо, якщо вікна розташовані на одній стороні будівлі і протяг зробити не виходить (закони фізики). Слід додати й та обставина, що природна вентиляція (димоходи, вент. канали) останніх і передостанніх поверхах висотних будинків мало працює, т.к. потрібно 6 метрів і більше вентиляційного каналу, щоб був перепад тиску (закони фізики).
 
По-третє
Утеплювати «сирі» стіни пінополістиролом (не плутайте з пінопластом, який виділяє токсини та застосовувати у житлових приміщеннях не рекомендується). Пінополістирол буває в рулонах на фользі та листами 20мм і більше. Гарантовано його можна придбати у магазинах «Епіцентр».
 
По-четверте
Застосовувати на кожне вікно осушувач повітря: «STOP-волога» – задоволення не дешеве і термін служби обмежений.
 
 
 
У п'ятих
Найефективнішим способом осушити повітря, якому немає рівних, є кондиціонер у режимі осушення, нагрівання або охолодження. Під час роботи кондиціонера волога виливатиметься на вулицю «відрами». Не слід забувати, що більшість побутових кондиціонерів працюють за температури на вулиці -5°С і вище.
 
 
 
Найголовніше: виявити джерело вологи та по можливості:
 
закласти стики несучих плит;
усунути підтікання даху;
зробити пароізоляцію підлог;
утеплити стіни і т.д.
Запам'ятайте! Якщо потіють вікна – вікно встановлено правильно, а причину шукайте вище за текстом.